Hírek >

Köszönet a Vasutasok Szakszervetének a támogatásért!

2016-02-14

Mi az ezerkettedikek!

Mi, vasutasok követeljük, hogy a kormány tegye a magyar egészségügyet a 21. század elvárásainak megfelelően működővé!

Támogatjuk az egészségügyi dolgozók követelését!

Mostanában nem telik el úgy nap, hogy a híradásokban ne esne szó az egészségügy katasztrofális helyzetéről. A hálapénz, a dolgozók fizetése, a gyógyító munka feltételei vannak soron.

A vasutasok és a vasutas nyugdíjasok egyetértenek az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport megállapításaival, felvetéseivel, a miniszterhez írt nyílt levelével.

Az évtizedek óta létező és jelenleg is a virágkorát élő paraszolvencia kényes, roppant nehezen kezelhető eleme az egészségügynek. Az ellátórendszer átalakítása kormányzati feladat. Történtek intézkedések, de ezek sokszor átgondolatlanok voltak, vagy a szakmával való egyeztetés, párbeszéd hiányában hiúsultak meg.

Mára a kormányzat úgy véli, hogy minden társadalmi problémára megtalálta a megoldást az életpályamodellben. Ez alól az egészségügy sem kivétel. A modellel csak az a probléma, hogy napjainkban tüneti kezelés zajlik, míg „alapbetegségének” orvoslására 15-20 évet kell várni.

A Vasutasok Szakszervezete évek óta folyamatosan figyelemmel kíséri az egészségügyi ellátás helyzetét, informálódik és tájékoztatja a vasutasságot a változásokról. Begyűjti a betegek részéről felmerülő kérdéseket, kezeli és továbbítja a válaszokat. Nem képes viszont orvosolni. Sem a betegeket, sem ezt a helyzetet. A vasutasság leképezi a mai magyar társadalom összetételét és nem felkészült – a mai jövedelmi viszonyai miatt – arra, hogy a magán egészségügyi intézmények szolgáltatásait vegye igénybe.

Évről évre minden fórumon megállapítjuk, hogy az egészségügy súlyos forráshiánnyal, napjainkban már jelentős orvos- és szakszemélyzet hiánnyal küszködik. Az itthon maradók pedig fáradtan és túlterhelten a túlélésért küzdenek.

Az egészségügy forráshiányát a kormányzat esetenként enyhítette az adósságállomány egy részének az átvállalásával, de az mindig újratermelődik, mivel folyamatos adóság spirál alakult ki.

Az „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport által felvetett kérdésekre nem könnyű a válasz, pedig válaszolni kell, mert nem lehet egyedül az életpálya modellben keresni a megoldást.

Nem pártpolitikai válaszok kellenek, hanem olyan megoldás, amely kormányokon átívelően megnyugtatóan feloldja az egyre erősödő társadalmi feszültséget.

 

Budapest, 2016. január 27.

 

                Vasutasok Szakszervezete                                Vasutasok Szakszervezete

            Országos Nyugdíjas Szervezete